Jag tänker att jag inte borde vara politisk här för mycket. Att det kan förstöra,  ta jobb ifrån mig. Göra mitt liv svårt. Jag gör den där avvägningen. Jag är i början av min karriär, vill jag bli känd som den där krångliga människan?

Ja. Det vill jag nog. Om det är så att någon ser mig som krånglig för att jag öppet tar ställning mot nazism och förtryck, så kan jag gott skippa det uppdraget.

Vi behöver ta ställning – inte bara för det som hände 8 mars utan alltid. Vi behöver säga ifrån och säga det självklara, att vi vill leva i ett land utan förtryck. Att vi vill ha ett samhälle där alla oavsett sexuell läggning, bakgrund, identitet och funktion, kan vara trygga och välja hur de (vi!) vill leva sina liv.

Då kan vi inte ha ett samhälle som säger att det är ett ”bråk mellan extremister” när nazister ger sig på vänsterfolk. Det är inte jämförbart. Möjligen om det var nazister och stalinister som slogs.  Nu var det inte det som hände i Malmö i helgen. Hur mycket olika varianter man än hittar i media, från diverse olika vinklar så är det en sak som är säker, det var inte två sidor som förespråkar utrotning och arbetsläger, som möttes och gjorde upp. Det var inte en tävling om sämst ideologi som blev oavgjord.

Så skrev jag för någon månad sen, och lät bli att publicera. Jag tror världen kom emellan, men jag minns inte. Så idag läser jag i tidningen idag att skolverket tycker att SvP ska få komma och prata på skolor som vilket parti som helst. Som om de var vilka som helst. Men det är de inte. De är nazister. Det är väldigt lätt att säga att om vi tillåter ena sidan av skalan så måste vi tillåta den andra, men så fungerar inte världen. Vi måste inte välja alla eller ingen. Vi kan välja det bra och progressiva och porta det dåliga, det går alldeles utmärkt.

Och vi kan vara politiska på scen, som arbetande människor, överallt. Det behövs. Hur kan det ens vara möjligt att kyrkorna i jönköping som ringer för fara, blir anmälda? Att ett tårtkalas mot rasism blir anmälda? Hur kan det här ens ske? Jag trodde vi var på väg framåt, men uppenbarligen har vi underskattat hur illa det ser ut därute, i politikens grumligaste träsk.

Gå och rösta nu. Ni behövs. Det är EU-val om några dagar. Gör ert. Släpp roman-manuset och dikten en liten stund och gå och gör ert för att peta ut rasisterna ur maktens korridorer.

 

Flattr this!