Inspiration. Det är en sån där livsfarlig sak som man kan hänga upp sig på alldeles för mycket. Som skapande människa är det lätt att tänka sig att man måste vara ständigt redo med pennan i handen, för att kasta ner vad det än är som kommer i ens väg. Ett citat, en tanke eller en idé som flyktig slänger sig genom huvudet på en.

Men tänk om det gick att bemästra processen, så att man inte var tvungen att slänga allt man höll i händerna för att skapa? När jag började vara kreativt verksam eller hur man ska kalla det och faktiskt skapa något så började jag med målande. Det var som för många andra på gymnasiet som någon äntligen lät mig löpa hela vägen med färg och form och faktiskt göra något av den där brännande känslan inombords (otippat likt halsbränna när jag tänker efter). Det tog två år av hopplöst runtflaxande i överdrivna hormonsvallningar innan jag fick till det där och kunde kalla på kreativiteten utan att behöva vänta på inspirationen. Två år av schemalagt arbete i bildhuset. Sen satt det.

Med skrivandet är det samma sak. Efter ett tag hittar man sitt sätt och sin form och måste inte längre jobba desperat i motvind för att fånga sina inspirationer. Det är dock en process som måste få ta tid.

Kommer du ihåg hur mycket du hatade broccoli som barn? Varandes någon som fortfarande hatar broccoli kan jag meddela att jag själv minns det tydligt. Uh, vidrig grönsak.
Minns du övergången, när du plötsligt gillade broccoli? Vad var det som hade hänt där emellan, jo, du hade smakat det nog gånger för att börja uppskatta det (eller döda dina smaklökar, som sagt, jag har ingen förståelse här för er som äter broccoli, men det är utanför den här analogin lite grann).

Det är samma med skrivprocessen. Det är en kamp och det handlar om att skriva och skriva och skriva, även utan inspiration och utan kreativitet och bara göra det, tills en dag, så kommer inspirationen att komma efter en stund. Du kommer bli bättre på att slå på den där inre kranen.

Att skriva berättande är ett hantverk, och precis som du inte kommer skapa den bästa av krukor på första lektionen på ABFs drejkurs så kommer du inte kunna bygga ett nobelpris på första försöket. Med träning däremot kommer du få inspiration och du kommer få rätt inspiration till hur du ska bygga dina berättelser.

Så skriv, skriv skriv skriv. Och skit i inspirationen när den kommer, se istället till att kalla på den när du bestämt att du vill ha den.

Flattr this!